Vad är grönt stål?
Grönt stål har snabbt blivit ett hett ämne inom hållbarhetsdiskussioner. Med en värld som alltmer strävar efter att minska sin klimatpåverkan, står grönt stål som en lovande lösning för att minska industrins koldioxidutsläpp. Men vad är egentligen grönt stål och varför är det så viktigt?
Grönt stål är ett hållbart alternativ till traditionellt stål, tillverkat med processer som minimerar koldioxidutsläppen. Traditionell stålproduktion är en av de största källorna till industriella koldioxidutsläpp, vilket gör grönt stål till en avgörande innovation för att nå globala klimatmål.
BE Groups definition av grönt stål
Stål som har en avsevärt reducerad klimatpåverkan jämfört med traditionellt stål. Detta innebär att produktionsprocesserna är optimerade för att minimera utsläpp av växthusgaser och andra skadliga ämnen. Genom att använda förnybara eller fossilfria energikällor, återvunnen metall eller andra innovativa teknologier. Målet med BE Groups gröna sortiment är att bidra till en hållbar utveckling genom att erbjuda material som stödjer klimatomställningen.
Varför är grönt stål viktigt?
Traditionell stålproduktion bidrar till omkring 7-9% av världens totala koldioxidutsläpp. Genom att övergå till grönt stål kan vi drastiskt minska dessa utsläpp och därmed minska vår påverkan på klimatförändringarna.
Hur tillverkas grönt stål?
Traditionell stålproduktion involverar vanligtvis kol som reduceringsmedel för att extrahera järn från järnmalm. I denna process bildas stora mängder koldioxid.
Grönt stål tillverkas genom att ersätta kol med mer miljövänliga alternativ som vätgas genom elektrolys, vilket drastiskt minskar koldioxidutsläppen.
En av de mest lovande metoderna för att producera grönt stål är att använda vätgas som reduceringsmedel istället för kol. Detta resulterar i vattenånga som biprodukt istället för koldioxid.
Grönt stål erbjuder betydande miljöfördelar jämfört med traditionellt stål, inklusive betydligt lägre koldioxidutsläpp och minskad användning av fossila bränslen.
Även om den initiala investeringen för att producera grönt stål kan vara högre, kan de långsiktiga besparingarna i form koldioxidskatter göra det till ett mer kostnadseffektivt alternativ på lång sikt.
Utmaningar i produktion av grönt stål
Att utveckla och skala upp de teknologier som krävs för att producera grönt stål kan vara tekniskt utmanande och kräver betydande investeringar i forskning och utveckling.
Initiala kostnader för att anpassa produktionen till grönt stål kan vara höga, vilket kan vara en barriär för mindre företag eller de som är beroende av traditionella produktionsmetoder. Den vanligaste anpassningen är att man konverterar stålverket till att använda smältugnar som drivs av el (EAF), man särskiljer också reduktionsprocessen och använder vätgas.
Framtida utsikter för grönt stål
Efterfrågan på grönt stål förväntas öka i takt med att fler företag och länder inför strängare klimatmål och regleringar. Ett exempel på detta är införandet av CBAM-lagstiftningen inom EU som från 2026 successivt kommer införa koltull på importerade varor. Detta för att kompensera för de ökade kostnaderna för ståltillverkning i Europa.
Regeringar runt om i världen börjar också införa policyer och incitament för att främja produktion och användning av grönt stål.
Vi kan nu också se starka initiativ från tillverknings- och byggindustrin med införandet av krav på grönt stål eller fossilfritt stål i tillverkningen av t.ex. fordon eller byggnader.
Exempel på företag som investerar i grönt stål
Här är exempel på företag i Sverige och internationell som producerar eller kommer att producera grönt stål:
Stegra (Tidigare H2 Green Steel)
Stegra är ett helt nytt företag som kommer producera grönt stål i stor skala med hjälp av vätgasbaserade processer.
Salzgitter
Salzgitter är en stor tysk stålkoncern som har lanserat sin produktserie vid namn Salcos. Detta är stålprodukter med kraftigt reducerat CO2-avtryck.
ArcelorMittal
Västvärldens största stålproducent erbjuder ett brett plåtsortiment – från kallvalsad till grovplåt – tillverkad av hög andel återvunnet skrot och förnybar energi vilket ger upp till 75% lägre utsläpp av fossil CO2, under varumärket XCarb®
Beltrame
Beltrame från Italien har lanserat en ny stålserie vid namn Chalibria. Allt stål som köps som Chalibria öronmärks med ett buntnummer och levereras med ett Chalibriacertifikat. Därmed garanteras inte bara att produktionen av Chalibria är hundra procent klimatneutralt utan också full spårbarhet.
SSAB
SSAB är en av pionjärerna inom grönt stål och har lanserat initiativet HYBRIT tillsammans med LKAB och Vattenfall för att producera fossilfritt stål med vätgas.
Ovako
Ovako blev först i världen med att värma stål med fossilfri vätgas inför valsning. Ett stort steg tas för en koldioxidneutral stålproduktion genom att ersätta gasol med fossilfri vätgas.
Konsumentperspektivet på grönt stål
Konsumenter blir alltmer medvetna om miljöfrågor och föredrar produkter tillverkade med grönt stål, vilket ökar efterfrågan på hållbara alternativ.
Ökad medvetenhet och efterfrågan från konsumenter driver företag att investera mer i produktion och användning av grönt stål.
Miljömässiga fördelar med grönt stål
Grönt stål bidrar till en betydande minskning av koldioxidutsläpp, vilket hjälper till att bekämpa klimatförändringar och skydda miljön.
Genom att använda mer hållbara produktionsmetoder hjälper grönt stål också till att bevara naturresurser och minska beroendet av fossila bränslen.