Kundreportage - Stamo

Lyftet kom när Stamo valde att skala ner

ida och kunder.jpgAtt vara stor och stark behöver inte alltid vara en fördel. Ibland räcker det att vara riktigt bra på det man gör.
Som Stamo i Västerås. För ett antal år sedan bestämde de sig för att skala ner och fokusera på sin kärnverksamhet – tillverkning av omrörare till industrin där rostfria specialstål från BE Group utgör en viktig komponent. 
Idag exporterar Stamo sina produkter över hela världen.

Stamo. Staaf, Magnusson och Olsson. Företaget startades 1949 av tre före detta skolkamrater från Västerås. Staaf och Magnusson var entreprenörerna. Olsson satt på idéerna och det tekniska kunnandet.

Ett år efter starten levererade de sin första omrörare till industrin. Ett eget patent med en lika enkel som finurlig lösning (vi ska återkomma till detta), som fick just deras omrörare att gå jämnare än konkurrenternas.

Idag finns kunderna över i stort sett hela världen, men det har inte varit en spikrak resa, berättar Richard Richardsen, produktionsmanager på Stamo.

VUXIT MYCKET

Till en början hade företaget egen verksamhet, med tillverkning och egen verkstad i Västerås, men efter några år bytte man ägare, och verksamheten införlivades i en stor mekanisk verkstad i Västerås.

Så i början av 90-talet bestämde sig några av de anställda sig för att köpa loss företaget. De skaffade sig ett eget litet kyffe på 162 kvadratmeter, på gårdsplanen bakom den stora mekaniska verkstaden. Man investerade i en egen svarv och började på nytt producera sina omrörare själv. Samma produkter som innan, men i mycket mindre skala, berättar Richard Richardsen vidare.

Sedan dess har mycket hänt. Verksamheten har vuxit organiskt och idag har företaget ett 30-tal anställda och omsätter omkring 100 miljoner kronor.

Kunderna finns inom industrin, i Sverige, Europa och resten av världen, och är verksamma inom allt från pappersmassa, livsmedel och medicinteknik till vattenrening och gruvor. 
Den stora omsättningsökningen kom runt millenieskiftet, i samband med omställningen till biogas.

högt tryck.jpgUNIK LÖSNING

Det var en ny marknad som öppnade sig för oss. Vi anställde nya säljare som hade med sig nya kunskaper in i företaget. Det innebar en enorm skjuts omsättningsmässigt, konstaterar Richard Richardsen.

Verksamheten expanderade. Inte minst volymmässigt. 

Vad är det då som var och är speciellt med Stamos omrörare?

Jo, förklarar Stamos Tomas Högback, under själva propellern sitter en liten stabiliseringskon som förhindrar att det uppstår svängningar när omröraren roterar. Gången blir jämnare på snabbgående omrörare.

Patentet har gått ut nu, men det har blivit lite av Stamos grej.

Av de 30 anställda arbetar ungefär två tredjedelar i produktionen. Resterade är administrativ personal, bland annat säljare och konstruktörer. Genom att företaget erbjuder egenutvecklade omrörare är man tvingade att ha hela bredden på personalsidan, konstaterar Richard Richardsen.

specialstål.jpgLÅNG ERFARENHET 

Allt vi tillverkar är kundspecifikt och utvecklas efter processbehovet. 

Det kan kanske verka enkelt, men att utveckla och tillverka en omrörare som verkligen gör sitt jobb kräver stor kunskap och lång erfarenhet. Faktorer som hastighet och impellernas design är helt avgörande för resultatet. 

Det är en avancerad process där det gäller att få till exakt rätt rörelse på vätskan, oavsett om det handlar om läkemedel, avloppsvatten eller slagg från gruvindustrin, förklarar Richard Richardsen.

Även utseendet på själva tanken och vinkeln på omröraren är avgörande. Ska propelleraxeln gå rakt uppifrån och ner eller i 45 graders vinkel för att få till rätt rörelse i blandningen?

En annan faktor som blivit allt viktigare i takt med stigande elpriser och en ökad klimatmedvetenhet hos kunderna är energiförbrukningen. 
En omrörare som går konstant, 24 timmar om dygnet 365 dagar om året, kräver en hel del ström och riskerar att bli dyr i drift om energiaspekten inte tas med redan i samband med design och processberäkningen.

Utöver själva impellerna tillverkar Stamo även axeln som impellerna sitter på samt stativet. Monteringen av omrörarna i tanken står kunderna i de allra flesta fall själv för, men det händer att Stamos experter är med vid själva installationen. 

Eftersom våra kunder numera finns över hela världen så är det svårt att vara närvarande. Vi har inte riktigt den kapaciteten, förklarar Richard Richardsen och Tomas Högback.

extra.jpg

Storleken på kunderna varierar mycket. Det rör sig om allt från privata lantbruk till stora globala industrier. 
Även storleken på omrörarna varierar kraftigt, från de allra minsta som levereras till bland annat medicinlaboratorier och inte är mer än så här stora, säger Richard Richardsen och måttar ungefär 30-40 centimeter med händerna, till de som ska sitta i biogasanläggningar och har en axellängd på över 30 meter.

Omrörarna tillverkas vanligtvis i rostfritt stål. Axeln kan antingen vara gjord i stång eller rör medan impellerna görs av plåt. De vanligaste stålsorterna som används är syrafast 1.4404 och duplex 1.4460. Ibland kan det förekomma höglegerat syrafast stål 1.4539 och emellanåt även värmebeständigt syrafast stål 1.4835. 

Kvaliteten på stålet är a och o, liksom dialogen med leverantörerna, berättar Tomas Högback. Idag köper Stamo en betydande del av specialstålet från BE Group. 
BE kan med sitt väl avvägda sortiment av just specialstål erbjuda en rad olika högkvalitativa alternativ (se faktaruta), något man från Stamos sida värdesätter mycket.

uniktbehov.jpgBredden på BE Groups erbjudande, inte minst inom specialstål, ser vi som en stor tillgång. En bra dialog är jätteviktig. Vi värdesätter leverantörer som BE Group som erbjuder en personlig kontakt. BE känner till vår verksamhet, våra behov och de önskemål vi har när det gäller bland annat material, dimensioner och leveranstider. Det är något som fungerat väldigt bra genom alla år. Se vårt sortiment av specialstål här!

I slutändan är det kundernas krav som är avgörande, och hög kvalitet har jämsides med kunskap och erfarenhet blivit något av ett signum för Stamo.

När en kund kommer hit och frågar efter en reservdel till en produkt som vi tillverkade 1972, då vet vi att vi har gjort ett bra jobb, konstaterar Richard Richardsen och ler brett.

Tryck här för att ansöka om att bli företagskund hos oss på BE Group.