HÖGT TRYCK I PITEÅ
Det började som en lokal rörfirma i Sjulnäs utanför Piteå. Året var 1947 och grundarna, bröderna Arvid och Folke Westerberg, erbjöd enklare VVS-installationer till privatpersoner.
Idag har IVAB närmare 300 anställda över hela landet och vänder sig framför allt till industrin och byggbranschen men även mot privatmarknaden inom VVS.
Nya Dimensioner har besökt BE-kunden i norr som trots rådande lågkonjunktur går på högvarv.
– Det är ett sanslöst tryck här uppe, säger Jimmy Lundmark, avdelningschef verkstad.
Slutet av januari. I Munksund, strax söder om centrala Piteå, ligger snön djup. Det är en sån där dag då det egentligen inte är speciellt kallt, men då kylan på nåt märkligt sätt ändå kryper innanför kläderna. En strålande sol och en nästan molnfri himmel får trots det ortens lokala slogan: ”Munksund, din egen idyll” att kännas trovärdig.
BYGGS I VERKSTAN
I verkstaden i Piteå råder febril aktivitet. Ett omfattande svetsarbete pågår för att färdigställa den första av fyra lutcisterner som tillverkas som byggsats inför det precisionskrävande montagearbetet på SCA:s anläggning. I traversen hänger en rostfri plåt i formatet 9200x2000x4 mm plåt, noggrant rundvalsad för att i kommande operation svetsas ihop med nästa plåtsvep.
På plåten kan man läsa förkortningen ”LDX” som står för Lean Duplex. En stålsort som varit avgörande för detta projekt. Hade vi tillverkat samma cistern i rostfritt (1.4301) hade vi varit tvungna att öka godstjockleken dramatiskt, säger Jimmy Lundmark.
Om allt går enligt plan ska tre cisterner bli färdiga i år och en nästa år.
Det aktuella projektet är typiskt för IVAB numera. Åtminstone på industrisidan, där man ofta jobbar mot stora kunder som SCA, SSAB, Boliden och LKAB.
– Även när vi jobbar åt mindre kunder så handlar det i många fall om företag som gör anläggningar till de större, säger Jimmy Lundmark.
STARTADES 1947
IVAB, Infjärdens värme AB, startades 1947 av Arvid och Folke Westerberg. Startkapitalet bestod av ett lån på 10 000 kronor och i den lokala morgontidningen erbjöd de affärssinnade bröderna sina tjänster åt mindre kunder, framför allt privatpersoner.
Femton år senare grundades företagets industriavdelning. IVAB hade då ett 50-tal anställda och huvudkontoret flyttades från lilla Sjulnäs till centrala Piteå.
Idag har företaget cirka 300 anställda, elva filialer från Boden i norr till Kristianstad i söder, och omsätter omkring en halv miljard kronor om året.
EXPANDERADE SNABBT
Kärnan i verksamheten är fortfarande VVS, men man levererar även sprinklersystem och rörmontage till industrin. I koncernen ingår även dotterbolagen Nordtool, tillverkare av bland annat verktyg och maskindelar till industrin, samt NIAB (Norrländska Industri AB).
– Sprinklerverksamheten innebar att företaget expanderade snabbt. Först i Piteå, sedan över hela landet. Bland de större installationerna vi gjort finns Riksbanken och Akademiska sjukhuset i Uppsala, berättar kommunikations- och marknadsansvariga Zandra Klasson.
Trots tal om en stundande lågkonjunktur råder det ingen brist på arbete i Piteå med omnejd. Tvärtom, berättar Jimmy Lundmark, är det ett fruktansvärt tryck på affärerna.
– Det är sanslöst. Vi vill ogärna säga nej till våra kunder, men under hösten var vi tyvärr tvungna att göra det. Det händer väldigt mycket här i norr.
PLÅT OCH PROFILRÖR
Samarbetet med BE Group har pågått länge. När BE:s kundansvariga säljare Gunilla Lindgren började 2010 så var det redan etablerat, berättar hon.
– Hos IVAB kan jag erbjuda hela min produktkatalog. Det handlar om rostfri plåt, svartplåt och även handelsstål. Men den röda tråden har varit just rostfritt material, främst syrafast 1.4404 men också projektstyrda affärer som kräver värmebeständiga specialstål och höglegerade stålsorter, lämpligt för aggressiva miljöer, som SMO och som i det här enskilda projektet LDX.
En annan stor fördel med LDX är att materialet har hög hållfasthet vilket gör att man kan reducera godstjockleken och ändå bibehålla avgörande mekaniska egenskaper.
I IVAB:s fall rör det sig oftast om formatplåt. Man håller sig själv med ett litet lager och det är väldigt sällan som företaget beställer bearbetat material.
Under året som gått har priserna varierat en hel del. Det har i många fall även varit problem med ledtiderna. Detta har dock inte varit något stort problem för IVAB. Man har själv ett litet lager, men oftast handlar det om projektstyrda affärer där man beställer material inför varje nytt projekt.
På senare tid har ledtiderna dock sjunkit avsevärt. Det gäller framförallt nyvalsning, där leveranstiderna minskat från närmare trettio till sju veckor. Enligt Mikael Norell, produktchef för rostfritt på BE Group, kan det dock vara klokt att inte andas ut riktigt än. Marknaden är, liksom konjunkturläget i stort, fortfarande ovisst.
– BE Group följer marknadsutvecklingen noggrant. Det händer väldigt mycket på råvarumarknaden, till exempel är priset för tillsatsämnet molybden oerhört volatilt för tillfället. Men tillgången på rostfritt stål i distributörsledet är fortsatt god, säger Mikael Norell, produktchef för det rostfria sortimentet på BE Group.
TRANSPARENT DIALOG
Vid stora projekt till industrin kommer en stor del av materialet från nyvalsning. Det gäller även IVAB:s projekt i Munksund.
Jimmy Lundmark berättar att företagets kunder ställer höga krav på konstruktion och precision. Produkterna ska hålla länge och det finns väldigt små marginaler när det kommer till avvikelser.
När det gäller BE Group som leverantör har han och kollegorna bara positivt att säga.
– BE är väldigt enkla och trevliga att samarbeta med. Vi har nästan daglig kontakt på telefon och vi får alltid snabba svar på våra frågor. Materialbrist och långa ledtider är inget som vi kan påverka, då är det viktigaste för oss att vi har en öppen och transparent dialog med vår leverantör, konstaterar inköparen Anna Grahn avslutningsvis.